Coachens insikter: När jag behövde stanna upp och lyssna inåt.

Lättirriterad. Sämre sömn. Trött. Glömmer saker. Tankarna snurrar. Ville bara packa en väska och flytta ut i skogen, ensam.

Lättirriterad. Sämre sömn. Trött. Glömmer saker. Tankarna snurrar. Ville bara packa en väska och flytta ut i skogen, ensam.

Plötsligt var jag där igen.

Jag behövde stanna upp. Kroppen signalerade det tydligt.

Absolut inte lika illa som det var då första gången för flera år sedan då allt blev mörkt och segt. Men tröttheten och den överväldigande känslan, som inte går att sova bort. Den känner man igen om man varit med om det tidigare.

Jag förstod mönstret och insåg vad som hade hänt och jag visste att det enda jag behöver göra i nuläget är att lyssna på kroppen och svara på det.

Det låter så lätt, eller hur?

Men det är ju inte det.

Inte med en hjärna som är full av idéer, vill så mycket och som inte har växt upp med förutsättningarna att det är okej och fullt tillåtet att bara vara och ta hand om sig själv.

På ena axeln sitter 😇 och säger:

- Du är mänsklig Sandra, livet bjuder på utmaningar även åt dig. Du behöver inte vara perfekt och även du gör misstag. Det är så du växer och lär dig mera om dig själv och allt omkring dig.

Samtidigt som 😈 på andra axeln säger:

- Vem tror du att du är Sandra? Du som jobbar med att hjälpa andra må och fungera bättre, och så klarar du inte av det själv? Vad tror du andra tycker?

Det svåra är alltså inte egentligen att lyssna på vad kroppen behöver och ge den det (vila, sömn, mat, kramar, frisk luft).

Det svåra är att få ordning på tankarna och välja vilka du ska lyssna på.

Allting startar från vårt nervsystem - ett fantastiskt system som ser till att allting i vår kropp fungerar som det ska helt automatiskt. Allt från att vi ska kunna böja våra ben och gå framåt, att maten puffas vidare från mun till ändtarm, att hjärtat slår i rätt takt och att vi kan uppleva och känna saker.

Nervsystemet har en enda uppgift - att hålla oss vid liv, dvs trygga!

Därför är det så intressant det här med med vår stora fina hjärna 🧠

Den vet nämligen inte skillnaden på verkligt och inbillat hot.

Så om du känner dig obekväm, orolig, dålig, fel, otillräcklig, så kommer hjärnan att försöka få dig att återskapa en trygghet i dig själv så att du ska må bättre.

Och det här är ju verkligen inte till din fördel alla gånger, tvärtom, det kan till och med göra saker värre och skapa ohälsa.

Jag ska ge ett exempel hur det kan se ut:

👉Du har jobbat för mycket och mycket hårdare än vad du har haft kapacitet till under en längre tid.

👉Du har sovit för korta nätter och/eller vaknat ofta om nätterna.

👉Du har fått för lite återhämtning med vila, glädje och gemenskap.

👉Du har rört på dig för lite och ätit ohälsosamt och oregelbundet.

Innerst inne vet du att du skulle behöva ta hand om dig själv bättre.

Du är trött och låg på energi.

Men eftersom det känns obekvämt, ovant och jobbigt att stanna upp och göra det som du vet att du skulle må allra bäst av, så fortsätter du, kanske till och med överpresterar för att bevisa för dig själv och andra att du har allt under kontroll…

För vad skulle andra tycka, tänka om dig om du drog i handbromsen och satte gränser och sa ‘nej’ när du ville, “bara” gjorde en sak i taget, njöt av middagar med familj och vänner, tog ledigt för att du ville det, gick promenader dagligen och bara slöade i soffan när du kände för det?

Inte skulle ju du vara duglig, tillräcklig eller en duktig typ då?

🚨 INTE BRA - INTE TRYGGT - INTE OKEJ 🚨

🧠 HJÄRNAN BÖRJAR GÖRA DET DEN HAR SOM UPPGIFT ATT GÖRA 🧠

För att du (omedvetet) fokuserar mera på 😈 istället för 😇.

😈 blir din verklighet och det hjärnan svarar på. Istället för att stanna upp och lyssna, så fortsätter du i samma tempo.

Det här är inkörsporten till ett överbelastat nervsystem.

Och vad händer med ständig överbelastning till slut?

💔 Det brakar.

💔 Går sönder.

💔 Tiltar.

💔 Error.

Hur ser det ut i kroppen tror du?

🥱 Utmattning

😟 Ångest.

👅 Magont.

💩 Tarmproblem.

🤕 Värk.

💋 Minskad lust.

mm.

Så, när jag drog i handbromsen för att jag kände igen signalerna vad min kropp berättade, var det inte svårt att göra just det. Utan det svåraste jobbet handlade om att fokusera på saker som kommer att ta mig framåt på ett hållbart sätt, oavsett vad min hjärna försöker få mig att tro.

I nästa artikel ska jag berätta om vad det är som gör att nervsystemet kollapsar, och det är sällan så som man tror. Jag berättar också hur det såg ut för mig.

💖 Sandra

Vill du testa på om min coaching är något för dig? Eller vill du boka mig som föreläsare? Ta kontakt så berättar jag mera!

Kategorier: : stress, inre trygghet, nervsystemet